Co mówią liczby

Nasze dotychczasowe doświadczenie w zakresie odchudzania potwierdza fakt, że sama masa ciała niewiele mówi o rzeczywistym stanie organizmu. W toku wieloletnich badań lekarze i żywieniowcy (specjaliści z zakresu nauki o żywieniu człowieka) opracowali kilka wzorów, na podstawie których, w prosty sposób, można pogłębić wiedzę na temat własnego organizmu.

BMI - Wskaźnik masy ciała

Najczęściej stosowanym, z uwagi na swoja prostotę, wskaźnikiem dietetycznym, służącym do oceny i klasyfikacji masy ciała, jest tzw. wskaźnik Queteleta - BMI (Body Mass Index). Pozwala on na zaklasyfikowanie siebie do jednej z grup określających stopień niedowagi, normowagi, nadwagi czy otyłości. Wynik uzyskuje się dzieląc masę ciała (wyrażona w kilogramach) przez wzrost (wyrażony w metrach) i podniesiony do kwadratu. Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia optymalne BMI znajduje się pomiędzy 18,6 a 24,9. Wartości niższe świadczą o niedowadze, natomiast wyższe - o nadwadze lub otyłości.

masa ciała [kg] wzrost [cm]
BMI:

< 18,5
18,5 - 24,9
25,0 - 29,9
30,0 - 40,0
> 40,0
niedowaga
prawidłowa masa ciała
nadwaga
otyłość
otyłość olbrzymia

Przykład: Twoja waga wskazuje 60 kilogramów przy wzroście 170 cm. Obliczenia wyglądają wówczas następująco: 60/(1,7)2 = 20,8

Kontroluj co pokazuje Twoja waga nie częściej niż raz w tygodniu, o tej samej porze (najlepiej rano) i w tym samym ubraniu.

Gruszka czy jabłuszko?

Sam stopień nadwagi bądź otyłości nie jest pełnym obrazem ryzyka zagrożenia zdrowia. Ważne jest również rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w różnych partiach organizmu. Określamy je wyliczając stosunek obwodu talii do obwodu bioder - wskaźnik WHR (Weist-Hip Ratio - wskaźnik talia / biodra.

obwód talii [cm] obwód bioder [cm]
WHR:

>
=
0,8 dla KOBIET

1,0 dla MĘŻCZYZN
<
=

Bardziej niebezpieczna dla zdrowia jest sytuacja, w której tłuszcz gromadzi się w okolicy brzucha (typ „jabłko”). Temu typowi otyłości towarzyszy wysoki poziom glukozy i trójglicerydów we krwi, otłuszczenie wątroby i zwiększone ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych. Łagodniejsza w swoich skutkach zdrowotnych, aczkolwiek również bardzo niepożądana, jest otyłość typu „gruszka", kiedy to tkanka tłuszczowa gromadzi się w nadmiarze w okolicy ud i pośladków.

Otyłość brzuszną rozpoznajemy u kobiet, gdy wskaźnik WHR jest równy lub wyższy od 0,8, zaś u mężczyzn gdy WHR jest równy lub wyższy od 1,0.